fredag, juni 15, 2007

Ordlista till Thai-mat.

OBS: Stavning och uttal på råvarorna kan variera.

Citrongräs/Lemongrass: En lång, gräsliknande ört med citrussmak. När den används skär man bort den nedersta rotdelen och tar bort de sega, yttersta lagren. Den vita, innersta delen av citrongräset skärs i tunna skivor, hackas, eller mosas. Hela stjälkar som putsats och krossats lätt med baksidan på en kniv kan sjuda med i soppor eller curryrätter. De tas då bort innan servering.

Currypasta: Det finns massor av olika varumärken som säljer currypasta. Den är oftast röd eller grön – färgen beror på om pastan innehåller röd eller grön chili. Vitlök, galangal, citrongräs, kummin, koriander och ingefära ingår ofta i blandningen.

Fisksås: En tunn, genomskinlig, brun, salt sås med doft och smak av fisk. Den görs av små räkor eller av en liten fisk som fått jäsa. Om du tycker att du försökt allt men ändå inte fått till den där speciella, asiatiska smaken, är det ett tips att droppa i en matsked fisksås i grytan. Det ger den rätta sältan och mustigheten.

Galangal/galanga: Kryddan som till och med har fått ge namn åt en bok med kluriga matlagningstermer. Galangal är en rot och påminner om ingefära i utseende och smak, men den är rosaaktig och luktar lite pepprigt. Om du måste så kan du ersätta den med vanlig färsk ingefära och lite pressad lime. Galangal finns att köpa i saluhallar, asiatiska affärer och större livsmedelsbutiker, den kan även finnas torkad i skivor som ska blötläggas innan de används.

Kaffirlimeblad: Thailands svar på lagerblad som smakar lime. Bladen kommer från en buske och har en intensiv citrussmak. De används både färska och torkade, det är den torkade varianten som kallas kaffirlime. Limebladen läggs i grytor, soppor, såser och även finstrimlade (färska) i sallader.

Kokosmjölk: Både kokosmjölk och "coconut cream/kokosgrädde" utvinns ur kokosnötens färska fruktkött. Kokosmjölken utvinns efter det att den tjocka "kokosgrädden" pressats ut och är tunnare. Den ska dock inte förväxlas med kokosvattnet som finns i mitten på kokosnötterna. Kokosmjölk kan köpas i de flesta stora livsmedelsaffärer och säljs på både konservburk och tetra.

Koriander: Torkad och färsk koriander har helt väsensskild smak. I vissa recept står det att koriander kan ersättas med bladpersilja, vilket är en sanning med modifikation. Vissa tycker till en början att kryddan smakar schampo eller tvål, med efter en kort invänjning brukar den bli oumbärlig i asiatiska rätter.

Räkchilipasta: Innehåller bland annat räkor, chili, citrongräs och Galangal. På thai heter pastan "Nan prik pao". Kan köpas i asiatiska affärer.

Tamarind: En frukt som ligger i kapslar som ser ut som stora, bruna bönor. Smaken är fruktig och fruktköttet är fiberrikt med en platt kärna. Kan köpas som koncentrat på flaska eller som ett block med pressat fruktkött som måste blötläggas, knådas och kärnas ur. Det finns även förpackat fruktkött under namnet "wet tamarind" som kan användas direkt.

Thailändsk basilika/söt basilika: Heter "bai horapa" på thai. Den har sågtandade gröna blad och lila stjälk. Smaken är lite söt och påminner om anis. Används i wok, i curryrätter och som garnering. Det har en helt annan smak än vanlig basilika, så tyvärr kan den inte ersätta.

Inga kommentarer: