torsdag, augusti 30, 2007

Advents kaka

Beräknat för 1 portion, till 1 kaka.
Ingredienser:
½ krm saffran
½ tsk sprit t ex vodka eller rom
75 g smör eller margarin
2 st stora ägg
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa, riven

Fyllning:
3 st äpplen
½ dl strösocker
½ tsk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet och blanda med ½ tsk sprit.
3. Smält smöret alt. margarinet. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret/margarinet i smeten. Häll smeten i formen.
5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel i en plastpåse.
6. Tryck ner äppleklyftorna i smeten.
7. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter, prova med sticka att den känns torr.
Recept hämtat från svt den 2004-11-25

Inga kommentarer: