torsdag, september 24, 2009

Hemlagad majonäs

Det här behövs:

2 äggulor
4 dl solrosolja
1 msk fransk senap (valfritt)
0,5 tsk salt
2 krm peppar


Gör så här:

1. Helst ska alla ingredienser ha ungefär rumstemperatur eller vara kalla. Annars skör det sig lätt.
2. Vispa äggulor, salt, peppar och senap fluffigt i en skål.
3. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
4. Tillsätt några droppar och rör i sedan vispa lite mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
5. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
6. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.


Portioner : 4 dl majonnäs, 4-8 portioner

Lite info.
Recept på hemlagad majonäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd nyttig solrosolja. Mycket godare än köpemajjo. Här är majonäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonäsen. Med någon msk citronsaft blir det citronmajonäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm. Några gillar någon droppe worchestersås i också. Sen kan du göra skageröra med räkor mm. Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.


Receptet hämtat från Receptfavoriter.se

Inga kommentarer: