tisdag, oktober 06, 2009

C-H:s KÖTTFÄRS OCH POTATIS GRATÄNG.

(8 portioner)

Detta behövs:
2 msk smör
2 gula lökar
6 hg köttfärs
2 msk vetemjöl
2 burkar krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 krm riven muskotnöt
3 dl vitt vin
16 medel stora potatisar (ca 1 kg)
2 tsk salt
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost

Gör så här:
Hacka löken och bryn den i smöret. Fräs och smula sönder köttfärsen.

Strö över vetemjölet och tillsätt tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och muskotnöt.
Häll över i en gryta.
Häll i det vita vinet och låt det koka i 10 minuter på svag värme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
Varva potatis och köttfärs sås i en ugns säker form.
Potatisen i det understa lagret och köttfärssås i det översta.
Strö salt på potatislagren. Blanda grädden med den rivna osten.
Häll blandningen över innehållet i formen och sätt in den i ugnen.
Efter ca 50 minuter är potatisen mjuk och gratängen gyllen brun.
En grönsallad smakar gott till.
*

Inga kommentarer: