tisdag, oktober 06, 2009

KÖTTFÄRS GRATÄNG.

Det här behövs för 4-5 pers.

12 medel stora potatisar
2 stora purjolökar
500-600 g nötfärs eller älgfärs
salt och svartpeppar
2 krm buljongpulver
1 krm 4-kryddor
3 dl grädde
2 tsk ljus fransk senap
ströbröd


Gör så här:
Skala potatisarna och riv dem fint på ett råkost järn eller grönsaksskärare.

Lägg rivet i kallt vatten en kort stund, slå upp det i ett durkslag och låt det rinna av.
Fräs purjon i smör, ta upp den när den fått lite färg
Fräs den väl avrunna poratisen i omgångar så att även den blir mjuk.
Salta potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram och smöra en ugnsform.
Lägg ut ett lager potatis i botten av formen.
Blanda färsen med salt, svartpeppar, och övriga kryddor

Varva färsen med potatisen och purjo i formen.
Överst läggs potatis heltäckande eller i remsor.
Blanda grädden med senap och slå detta i formen.

Sikta över lite ströbröd och grädda gratängen i ugnen ca 40 minuter.
*

Inga kommentarer: