tisdag, oktober 06, 2009

Ört- och brödinbakad köttfärslimpa med honungsrostade rotfrukter

Gör degen och låt den stå. Pizza deg och Ciabatta deg fungerar bra.

Detta behövs:
6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver
3 msk olja
2 dl vatten
1 msk blandade örter
Sätt ugnen på 200 grader.

Rotfrukter:

4 potatisar av fast sort
4 morötter
4 palsternackor
flytande honung
salt o peppar

1. Skala och dela rotfrukterna i stavar.
2. Låt gå i ugnen i 20 min.
3. Ta ut och häll på olja och honung.
4. Låt gå ytterligare 20-30 min.
5. Smaka av med salt och peppar.

300 g nötfärs

1 gul lök
2 morötter
250 g vitkål
2 vitlöksklyftor
100 g skogschampinjoner
köttbuljong
olja
salt o peppar

Gör så här:
Skala lök och morötter.
Finhacka båda löksorterna, riv morötterna eller finhacka dem.
Finstrimla vitkålen.
Hetta upp olja i en gryta och lägg i vitlöken och köttfärsen.
Stek under omrörning tills det fått en gyllenbrun färg.
Lägg i lök, morötter och vitkål.
Tillsätt övriga kryddor, buljong och vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Kyl av så snabbt som möjligt.

Arbeta ut degen till ett avlångt ark, ca 30x40 cm.
Lägg på köttfärsfräset i mitten.
Fukta kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik ihop degen runt fyllningen med kanterna omlott, tryck ihop dem.
Lägg rullen med skarven neråt på en smord plåt.
Pensla med vispat ägg och strö över lite grovsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 min

*

Inga kommentarer: