tisdag, februari 22, 2011

Tre grillspett med Jordnötssås

Tre goda grillspett inför våren och sommarens grillsäsong. Blanda en av marinaderna eller varför inte göra alla tre...

6 portioner
Tid: cirka 30 minuter

Ingredienser:
Marinad till räkor:
3 msk soja
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 kruka persilja
200 gram stora räkor med skal (tigerräkor)

Marinad till kött:
3 msk olja
3 msk soja
svartpeppar
200 g tunnskivad, strimmlad biff

Marinad till kyckling:
1 dl soja
1½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 tsk färsk riven ingefära
3 msk honung
200 g tunnskivad, strimlad kycklingfilé

Jordnötssås:
2 tsk sambal oelek
1½ medelstorlök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sardellpasta
1/3 stjälk citrongräs, nedre delen skivad
1 msk risvinsvinäger
3/4 dl varmt vatten
3 dl kokosmjölk
1 msk råsocker
1 tsk salt eller efter smak
2 -3 dl rostade jornötter utan salt
2 dl crème fraiche
1 lime, pressad saft
2 krm peppar

Tillagning:
Blötlägg trä-bambu- spetteninnan de hamnar på grillen.
Blanda marinaderna var för sig i skålar. Börja med olja och soja och till sätt de övriga ingredienserna.
Marinera var för sig i minst 10 - 15 minuter
Trä upp dem på trä-eller bambu- spetten.
Räkor för sig,
kött för sig och
kyckling för sig.

Stöt eller mixa sambal oelek, vitlök, lök, sardellpasta och citrongräset till en pasta.
Blanda risvinsvinäger och vatten.
Koka upp häll på kokosmjölken, socker och hälften av saltet.
Koka upp igen och låt sjuda i 5 minuter.
Stöt jordnötterna grovt i en mortel.
Blanda jordnötterna i såsen och sjud ytterligare 5 minuter till en trögflytande konsistens.
Hit kan man förbereda dagen innan.
Blanda ihop såsen med crème fraiche och lime. Smaka av med salt och peppar
Grilla räkspetten 1 minut på var sida,
Kyckling- och biffspett ett par minuter per sida.
Servera spetten tillsammans med jordnötssåsen.

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Nina sa...

Hej!
Jag är på jakt efter ett gott marinadrecept. Här hittatde jag lite :-) Ska nog testa nåt ikväll :-) Tack tack