söndag, december 25, 2011

Grönkålspaj med västerbottenost och valnötter

6 - 8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl kesella
en nypa salt

Fyllning:
200 g färsk grönkål
2 fin hackade rödlökar
2 msk smör
1 tsk salt 1 krm svartpeppar
2,5 dl riven västerbotten ost
1 dl grovhackade valnötter

Äggstanning:
3 st ägg
2 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 tsk muskot
en nypa salt

Gör pajdegen så här:
Nyp ihop mjöl och smör tills smöret är finfördelat i mjölet
Tillsätt kesella och arbeta snabbbt ihop till en deg
Forma degen till en boll och låt vila i kylen 15 minuter
Kavla ut degen på ett bakplåtspapperoch vänd ned den i en form som är 24 cm i diameter. Gärna med löstagbar botten.
Nagga pajdegens botten och sidor så de inte blåser upp sig när den förgräddas.
Låt den ligga i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.

Gör fyllningen så här:
Skiva löken och strimla grönkålen.
Koka kålen i vatten 2 - 3 minuter och häll av vattnet.
Fräs lök och grönkål i smör, salta och peppra.
Vispa ihop ägg, muskot, grädde, mjölk och en nypa salt.
Förgrädda pajskalet 10 min i ugnen.
Fördela grönkålsblandningen och 2 dl av osten i pajskalet.
Häll över ägstanningen och strö över de grovhackade valnötterna.
Toppa med resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: