fredag, december 30, 2011

Grönkålspaj

Pajdeg:
200 g smör
2 tsk örtsalt
2 msk pumpakärnor
2 msk oskalade sesamfrön
2 msk skalade hampafrön
1,5 dl grovt mjöl, t ex graham eller dinkel
1 äggula

Fyllning:
250-300 g strimlad och förvälld grönkål (går bra med fryst också)
2 strimlade rödlökar
smör
salt & peppar
2 dl valnötter

Pajskalet:
Kör de torra ingredienserna i mixer så att nötter och frön krossas, tillsätt sedan smör och äggula och kör tills de blivit ett med de andra ingredienserna. Tryck ut i pajform, nagga lite med en gaffel och låt stå kallt en stund.


Fyllning:
Fräs hackad grönkål och skivad lök på medelvärme i smör tills dess att löken har blivit mjuk och fin, salta och peppra efter behag. Grovhacka valnötterna.


Pajskalet förgräddas i 225°C i 10 minuter.
Lägg sedan i grönkålsröran, toppa med hackade valnötter och häll över äggstanningen.

Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen har stannat, ca 30 min.

Äggstanning:
3 ägg 2 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl riven västerbottenost
salt & peppar

Här är länken till denna grönkålspaj

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: