måndag, april 11, 2016

Broccolipaj med purjolök


En saftig och god broccolipaj där pajskalet blir extra knaprigt med lite linfrön i degen. Servera gärna en god sallad till broccolipajen.

Ingredienser
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk linfrön
2 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g broccoli
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl riven ost med smak

Äggstanning:
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.
Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
Ställ i frysen 10 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av.
Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
Vispa ihop ägg och grädde.
Salta och peppra.
Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min.

Inga kommentarer: